maandag, 24. augustus 2015 - 17:54 Update: 24-08-2015 18:22

PVV en VNL willen verdrag Schengen opzeggen

PVV en WNL willen Schengenverdrag opzeggen
Foto: VNL
Den Haag

Na de aanslag op de Thalystrein afgelopen vrijdag roepen de PVV en VNL het kabinet op om het Schengenakkoord op te zeggen.

Het akkoord maakt vrij reizen binnen de aangesloten landen in Europa mogelijk, zonder grenscontroles. Dea schrijven verschillende media maandag.

Pvv-leider Geert Wilders pleit al langer voor opheffen van Schengen. Hij wil de controles aan de Nederlandse grens weer invoeren. Maar nu wil ook VNL, de partij van de oud-PVV-Kamerleden Louis Bontes en Joram van Klaveren, Schengen opzeggen.

De VNL-Kamerleden verwijzen in schriftelijke vragen aan premier Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken naar een oproep van de Belgische premier Louis Michel om Schengen aan te passen. Volgens de VNL-Kamerleden is dat noodzakelijk om de 'groeiende terreur en asielproblematiek het hoofd te bieden'.

Het Schengenakkoord geeft lidstaten wel de ruimte om bij bijvoorbeeld terreur maximaal 30 dagen grenscontrles te houden.

Niet alle EU-landen zijn aangesloten bij Schengen. Ierland en Groot-Brittannië zijn wel lid van de Europese Unie, maar niet aangesloten bij Schengen. IJsland en Noorwegen daarentegen zijn wel aangesloten bij Schengen, maar geen lid van de EU.

Provincie:
Tag(s):