dinsdag, 25. augustus 2015 - 11:22 Update: 25-08-2015 19:41

Dekker: 'NPO moet de onderscheidende en innovatieve publieke omroep van de toekomst worden'

Foto van televisies | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Producenten en andere partijen buiten de publieke omroep zijn niet langer afhankelijk van de erkende omroepen. Hierdoor krijgen innovatieve ideeën meer kans en neemt de creatieve competitie toe.

Voor het eerst komt er voor buitenproducenten de mogelijkheid om direct programmavoorstellen in te dienen bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Verder krijgt de NPO een stevige onafhankelijke rol ten opzichte van de omroepen. Dit is het gevolg van het wetsvoorstel tot aanpassing van de Mediawet dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Volgens staatssecretaris Dekker (Media) is het essentieel dat de publieke omroep moderniseert. Zodat de NPO de onderscheidende, innovatieve en slagvaardige publieke omroep van de toekomst kan worden. Dekker: “De luiken moeten open in het nu zo gesloten bestel. Bijna iedere dag zien we nieuwe media initiatieven opkomen. Niet alleen in Nederland, maar ook vanuit andere landen in Europa en Amerika vechten partijen om de aandacht van de kijker en de luisteraar. Er is steeds meer concurrentie. Daar moet de publieke omroep op inspelen.”