dinsdag, 25. augustus 2015 - 13:32

Te weinig concurrentie snel internet

Te weinig concurrentie snel internet
Foto: MV Blik op Nieuws
Amersfoort

Slechts 17% van de consumenten kan bij een internetsnelheid van 30 Mbps kiezen uit tenminste 3 providers met een eigen aanbod, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

De Consumentenbond vindt dat er pas sprake is van echte concurrentie als consumenten op élk adres uit minstens 3 internetaanbieders kunnen kiezen en dringt er bij de politiek op aan om alle netwerken voor snel internet open te stellen. 

Beperkte keuze

Uit het onderzoek blijkt dat alleen bij een zeer lage internetsnelheid (tot 5 Mbps) de meerderheid (77%) van de consumenten keuze heeft uit 3 of meer aanbieders. Voor snel internet van 30 Mbps, kan de helft van de Nederlanders maar bij 2 providers terecht en een kwart zelfs maar bij 1 aanbieder. Soms zijn er wel meer aanbieders, maar die verkopen alleen maar het al aanwezige internet door en zijn dus niet onderscheidend. De Consumentenbond deed voor het onderzoek steekproeven bij 10.000 locaties binnen de bebouwde kom en 10.000 locaties buiten de bebouwde kom. Daarbij werd gekeken naar de daadwerkelijk geleverde snelheid en niet de snelheid waarmee aanbieders adverteren.

Netwerk openstellen

Buiten de bebouwde kom is snel internet vaak helemaal niet beschikbaar: de helft van de consumenten kan daar geen internet krijgen van minimaal 30 Mbps. In de 4 grote steden valt vooral het gebrek aan keuze op: slechts 11% van de consumenten kan daar bij een internetsnelheid van 30 Mbps kiezen uit tenminste 3 providers. Dat is lager dan het landelijk gemiddelde. Maar er zijn ook positieve uitzonderingen doordat sommige lokale kabelaars en glasvezelaanbieders hun netwerk al wel volledig openstellen. In Harderwijk bijvoorbeeld kunnen de inwoners kiezen uit maar liefst 6 verschillende providers die minimaal 50 Mbps leveren. 

Categorie:
Provincie: