woensdag, 26. augustus 2015 - 8:51 Update: 26-08-2015 14:23

Reddingsbrigade Nederland pleit voor terugkeer schoolzwemmen in basisonderwijs

zwemmen
Foto: fbf
IJmuiden

Schoolzwemmen moet terugkeren in het basisonderwijs. Daarvoor pleit Reddingsbrigade Nederland.

De reddingsbrigade komt met de waarschuwing na de dood van de 14-jarige Anouar dit weekend bij de Maarsseveense Plassen, zo vertelt directeur van de Reddingsbrigade Van Mourik aan De Telegraaf.

Er kwamen tot nu toe al 11 mensen om bij een waterongeval. Van die elf doden was in vijf gevallen sprake van een gebrekkige zwemvaardigheid. 

Kosten schoolzwemmen afzetten tegen reddingen

Van Mourik stelt dat ouders verantwoordelijk zijn voor de zwemvaardigheid van hun kinderen, maar vindt ook dat de overheid een rol heeft. "Maar niet alle ouders zijn hier financieel toe in staat." Maar ook zou de regering de kosten van reddingsoperaties volgens hem moeten afzetten tegen kosten van schoolzwemmen. "Ik daag ministers Bussemaker en Schippers uit meer gebruik te maken van de kansen die er zijn. Dit redt mensenlevens, en bespaart mogelijk ook geld."

Teller: 8.152 hulpverleningen 

Reddingsbrigade Nederland kwam afgelopen week 1.014 keer in actie, waarvan 29 keer voor een redding uit een levensbedreigende situatie. 782 keer werd er eerste hulp verleend, 62 kinderen werden herenigd met hun ouders en 56 opvarenden werden geholpen. Verder werden 43 zwemmers die in de problemen waren geraakt geholpen. In totaal heeft de Reddingsbrigade deze zomer al 8.152 hulpverleningen uitgevoerd. Dat is gemiddeld ruim 1.000 hulpverleningen per zomerweek. Er werden tot nu toe 230 mensen gered uit een levensbedreigende situatie. Er kwamen 11 mensen om bij een waterongeval.

Provincie: