woensdag, 26. augustus 2015 - 13:23 Update: 26-08-2015 19:13

COA wil tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers

Brabantse Gilze mogelijk tweede ontvangstlocatie voor asielzoekers
Foto: SXC
Gilze

Er komt in Nederland mogelijk een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers.

Nu is er alleen zo'n centrum in het Groningse Ter Apel, maar de gemeente Gilze heeft van de IND, het COA en de dienst terugkeer- en vertrek een brief gekregen waarin staat dat deze organisaties onderzoeken of Gilze een geschikte plek zou zijn voor zo'n nieuw centrum, zo melden verschillende media woensdag.

Het asielzoekerscentrum in Gilze wordt dan waarschijnlijk een aanmeldcentrum. Dat zal zorgen voor een grotere toestroom van vluchtelingen. Het maakt bewoners onrustig, zo schrijft universonline.nl woensdag, maar het is nog niet zeker of het doorgaat.

Asielzoekers die Nederland binnenkomen, moeten zich nun nog aanmelden in het Groningse Ter Apel, maar dat kan straks misschien ook in Gilze. Behalve Gilze zijn ook Budel en Zevenaar in beeld als opvanglocatie. Volgens een woordvoerder van het COA wordt nu onderzocht of de locatie in Ter Apel moet worden ontlast. Woordvoerder tegen de NOS: 'We zijn slechts aan het kijken of er een plek moet komen om het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Berichten in de media dat Gilze-Rijen zeker de tweede aanmeldlocatie van Nederland wordt, moet ik echt nuanceren.'

Het asielzoekerscentrum in Gilze is al een opvanglocatie voor gezinnen en Gilze is al bijna 20 jaar vertrouwd met het asielzoekerscentrum. Als de plannen doorgaan,  zal het wel drukker worden. Bewoners vragen zich af hoe druk het dan zal worden of het tot overlast of onveiligheid zal leiden, aldus universonline.nl.