woensdag, 26. augustus 2015 - 14:09 Update: 26-08-2015 14:18

Beren Keta en Mincho na jaren van opsluiting nu ‘vrij’ in Het Berenbos

Beren Keta en Mincho na jaren van opsluiting nu ‘vrij’ in Het Berenbos
Foto: Ouwehands Dierenpark
Beren Keta en Mincho na jaren van opsluiting nu ‘vrij’ in Het Berenbos
Foto: Ouwehands Dierenpark
Rhenen

Vrijdag 26 juni arriveerden de Bulgaarse beren Keta en Mincho in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark Rhenen. Na twee maanden in de quarantaineverblijven te hebben doorgebracht, zijn ze nu klaar om Het Berenbos te verkennen.

Op vrijdag 28 augustus om 11.00 uur zullen ze voor de eerste keer Het Berenbos betreden en beginnen met hun 'bere-leven'.

Jarenlang leefden Keta en Mincho in een troosteloze betonnen bak, in een voormalig fokstation voor de jacht, een overblijfsel van het vroegere communistische regime. In 1993 kreeg de bruine beer de beschermde status, en mocht er dus niet meer zomaar op beren gejaagd worden. Stichting Alertis heeft jaren gevochten voor het herplaatsen van de veertien overgebleven beren. Met de komst van Keta en Mincho is Kormisosh verleden tijd, alle beren hebben nu een beter leven. Nadat de beren de afgelopen weken vanuit de quarantaineverblijven al kennis hebben kunnen maken met de andere beren in Het Berenbos, wordt het nu tijd dat ze Het Berenbos voor het eerst gaan verkennen.

Geleidelijke introductie

Stapje voor stapje zijn beide beren klaargestoomd voor hun nieuwe leven. Vrijdag 28 augustus gaan de luiken open en kunnen ze de buitenring van Het Berenbos, het gedeelte waarop ze al zicht hadden vanuit hun verblijf, betreden. De overige beren zijn allemaal naar de binnenring verplaatst, zodat Keta en Mincho ongestoord het bos kunnen ontdekken. Als ze aan de nieuwe omgeving gewend zijn, is het tijd om kennis te maken met hun medebewoners.

Stichting Alertis

Alertis beschermt de beer in het wild en helpt de beer in nood. Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark is haar eerste en bekendste project. In de afgelopen 22 jaar heeft de stichting veel beren die onder dieronvriendelijke omstandigheden leefden kunnen helpen. Een aantal van hen heeft een veilig onderkomen gekregen in Het Berenbos in Rhenen. Denk aan Mascha de beer uit het Russisch Staatscircus en Dadon, de beer uit Moskou die, gekleed in een jurkje, optredens gaf op een fietsje. Met de komst van Keta en Mincho zijn er in totaal 30 beren die in de loop der tijd een onderkomen hebben gekregen in Het Berenbos. Alertis zet zich sinds de oprichting in voor beren in nood, en zal dat blijven doen.

Het is ook belangrijk om de beer in zijn eigen natuur te beschermen. Beren kunnen een bedreiging vormen voor schaapskuddes, boomgaarden en bijenkorven en ze komen op menselijk afval af. Alertis ondersteunt mensen, die in dezelfde gebieden wonen als waar beren leven, door ze bijvoorbeeld herdershonden en elektrisch hekwerk te geven. Ook stimuleert Alertis de productie en het gebruik van zogenaamde ‘bear-proof’ afvalbakken. Door dit soort maatregelen komen beren niet te dicht bij mensen, worden gevaarlijke situaties voorkomen en lopen de beren minder risico om gedood te worden.