donderdag, 27. augustus 2015 - 9:19 Update: 27-08-2015 10:44

Nog nooit zo veel kolen verstookt als in laatste maanden

Veel meer kolenverbruik door energiecentrales
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Ondanks pogingen om de energievoorziening te vergroenen, hebben de Nederlandse energiecentrales nog nooit zoveel kolen verstookt als in de afgelopen vijf maanden. Het kolenverbruik lag bijna een derde hoger dan in de afgelopen 3 jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zo melden verschillende media donderdag.

In april kwam het kolenverbruik op een historisch hoogtepunt met bijna 1,3 miljard kilo. Bij het stoken van kolen ontstaat bijna twee keer zoveel broekkasgas als bij gasgestookte energiecentrales. In het tweede kwartaal van dit jaar was de Nederlandse CO2-uitstoot ruim 4 procent hoger dan in 2014.

Oorzaak van de toename ligt deels bij het starten van de nieuwe kolencentrales aan de Eemshaven en op de Maasvlakte. Daarnaast spelen de economische groei en het koude weer in april een rol. En kolen zijn momenteel relatief goedkoop. Veel goedkoper dan gas.

Het aandeel kolen in de Nederlandse stroomproductie groeit. De woordvoerder van de branchevereniging van energiemaatschappijen Energie Nederland, Sjoerd Marbus, laat weten hier niet blij mee te zijn. In de Volkskrant zegt hij: 'De ontwikkeling van meer kolen en daardoor meer CO2-uitstoot, is ook in onze ogen feitelijk onwenselijk.'

In het klimaatakkoord is daarom al afgesproken om vijf oudere centrales te sluiten, maar pas in juli van 2017 zal de laatste oude centrale buiten gebruik worden genomen

Om de CO2-uitstoot te verminderen, is sluiting het belangrijkste methode.