donderdag, 27. augustus 2015 - 10:55 Update: 27-08-2015 11:28

Nederland wil nu ook openheid over omstreden handelsverdrag TTIP

Nederland wil nu ook openheid over omstreden handelsverdrag TTIP
Foto: RVD
Den Haag

Na boze reacties van Duitse politici eisen nu ook Nederlandse politici opheldering over het handelsverdrag TTIP. Politici van partijen SP, VVD, D66, CDA en GroenLinks zijn boos nu gebleken is dat Europese politici geheime stukken van het verdrag alleen mogen inzien in een beveiligde leeskamer in Brussel. Dit meldt de Volkskrant donderdag.

De politici mogen niets mee de leeszaal innemen. Geen notitieblokjes of telefoons en er mag niets elektronisch worden opgeslagen. In een reactie zegt minister Ploumen tegen de NOS dat ze 'het niet vindt kunnen' dat ze helemaal naar Brussel moet reizen om de geheime stukken over TTIP te kunnen lezen.

Eurocommissaris Malmström besloot lidstaten geen stukken meer te sturen nadat gelekte documenten op de website van Duitse onderzoeksjournalisten waren verschenen. Ploumen: 'Ook ik moet nu met de trein naar Brussel en daar in een kamertje zitten. Onwerkbaar'.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk heeft via Kamervragen om opheldering gevraagd. Hij vindt dat de TTIP-stukken allemaal openbaar moeten zijn. Van Dijk in de media:' In de praktijk zien we dat de doofpot rondom TTIP groter wordt. Ik wil niet naar een soort Brusselse darkroom om die stukken te lezen. De actie van Malmström laat zien dat alle woorden over openheid vooral voor de bühne zijn. In plaats van meer openheid, krijgen we meer geheimzinnigheid.’

De SP vermoedt dat de Europese Commissie de documenten over het handelsverdrag niet meer durft rond te sturen, omdat WikiLeaks een beloning van 100.000 euro heeft uitgeloofd voor degene die de uiteindelijke tekst van het TTIP-akkoord doorspeelt aan de klokkenluiderswebsite, zo schrijft Trouw.

TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) is een omstreden handelsverdrag tussen Europa en de VS. Tegenstanders vrezen dat het verdrag kan worden misbruikt om kwalitatief slechte producten als bijvoorbeeld chloorkippen op de markt te slijten, en zijn bang voor milieuschade.

Categorie:
Tag(s):