donderdag, 27. augustus 2015 - 19:30 Update: 27-08-2015 19:54

IJsberen gooien plannen poolexpeditie overhoop

IJsberen gooien plannen poolexpeditie overhoop
Foto: scx
Edgeøya

De ruim 50 Nederlanders die meedoen aan een poolexpeditie bij de eilandengroep Spitsbergen hebben één dag niet aan land gekund door een paar ijsberen.

De ijsberen zaten precies op de plek waar ze aan land wilden. Bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en initiatiefnemer van de expeditie. Maarten Loonen tegen Omroep Noord: 'Dan houdt het wel op.'

De wetenschappers bevinden zich in een onontgonnen gebied op het eiland Edgeøya aan de oostkant van eilandengroep Spitsbergen.

In 1968 was er ook een Nederlandse expeditie in het gebied, maar sindsdien is het eiland zeer veranderd. Loonen tegen de omroep: 'Het eiland is in die jaren daarna enorm veranderd. Gletsjers zijn teruggetrokken. Plekken waar eerst veel vegetatie was, zijn nu kaal. Maar op plekken die eerst bijna onbegroeid waren, groeien nu veel mossen. Ook zijn er nu veel meer walvissen, omdat daar nu niet meer zo zwaar op gejaagd mag worden.'

De groep heeft in de afgelopen dagen honderden monsters genomen, van bijvoorbeeld verschillend mos, heeft dieren en vogels geteld en zelfs een nieuw insect ontdekt.. Het zal nog maanden tot meerdere jaren duren voordat de onderzoeksresultaten verwerkt zijn en er conclusies getrokken kunnen worden.