donderdag, 27. augustus 2015 - 20:51 Update: 27-08-2015 21:18

'Raad voor Rechtspraak gaat zeven rechtbanken sluiten'

'Raad voor Rechtspraak gaat zeven rechtbanken sluiten'
Foto: fbf archief
Almelo

De Raad voor Rechtspraak gaat in Nederland zeven rechtbanken sluiten.

Vanaf 2016 worden in onder meer Almelo, Zutphen, Assen, Roermond of Maastricht nog slechts wat kleine juridische geschillen afgehandeld. Maar het afhandelen van die kleine geschillen kan ook in een gehuurde zaal. Dat laat advocaat Rob Oude Breuil donderdag weten namens de Orde van Advocaten in Overijssel, zo schrijft nu.nl donderdag.

Het grootste deel van de rechtspraak in bovengenoemde plaatsen verhuist naar een andere rechtbank in de zelfde provincie. Zaken uit Almelo worden in Zwolle behandeld en zaken uit Zutphen in Arnhem. Het personeel van de rechtbank en de rechters moeten meeverhuizen.

De Raad voor de Rechtspraak komt maandag met een bezuinigingsplan. Volgens nu.nl komt de Overijsselse Orde van advocaten vrijdag bij elkaar voor een spoedoverleg om te protesteren  tegen de sluiting van Almelo. De Orde van advocaten denkt dat de raad alleen maar voor Zwolle kiest omdat daar recent voor 80 miljoen euro een nieuwe rechtbank is gebouwd. ''Maar Almelo heeft veel meer zaken, werkt efficiënter en kost per jaar minder.'' Het sluiten van alle zeven rechtbanken is volgens de raad een operatie die in zijn geheel zo'n 120 miljoen moet opleveren.