donderdag, 27. augustus 2015 - 22:07 Update: 27-08-2015 22:50

'Google vindt klacht EU zowel feitelijk, juridisch als economisch onjuist'

'Google vindt klacht EU zowel feitelijk, juridisch als economisch onjuist'
Foto: Archief EHF
Brussel

Google werd voor de zomer door de Europese Commissie (EU) ervan beschuldigd dat de zoekmachine zijn dominante machtspositie zou gebruiken om eerst de eigen betaalde advertenties te tonen en daarna pas die van andere partijen. De Commissie beschouwt dit als oneerlijke concurrentie. Dit melden meerdere media donderdag.

Maar volgens de zoekgigant zijn de Brusselse beschuldigingen onjuist en ongefundeerd. Google zou de competitie niet kapotmaken, maar daarentegen de keuze voor de consumenten juist vergroten, zo stelt het concern in een blog als antwoord op de klachten van de EU.

Volgens Google krijgen online winkels dankzij links in zoekresultaten veel meer bezoekers. Via de zoekmachine werd in Europa de afgelopen tien jaar 20 miljard keer doorgeklikt op een link. Google ziet zelf voldoende competitie en vindt de aanklacht van de EU zowel feitelijk, juridisch als economisch onjuist.

Het is nu aan Brussel om vast te stellen of Google de Europese concurrentieregels heeft geschonden. Mocht Google de concurrentieregels hebben overtreden, dan kan het bedrijf rekenen op een boete. Een boete die wel kan oplopen tot tien procent van de jaaromzet. Deze bovenvermelde aanklacht is niet de enige officiële aanklacht tegen Google. Er lopen nog andere onderzoeken, bijvoorbeeld naar het Android-besturingssysteem van Google.

Categorie:
Tag(s):