vrijdag, 28. augustus 2015 - 16:18 Update: 28-08-2015 16:20

Boetes voor rijden door tunnel De Klomp moeten betaald worden

Boetes voor rijden door tunnel De Klomp moeten betaald worden
Foto: Archief EHF
De Klomp

De kantonrechter behandelde op vrijdag 28 augustus 2015 36 zaken van mensen die door de tunnel aan de Veenendaalse Weg te De Klomp zouden zijn gereden. Die tunnel is afgesloten voor motorrijtuigen en toch door de tunnel rijden levert een boete op van 90 euro. In alle 36 zaken gaf de kantonrechter de bezwaarmakers ongelijk. Zij moeten de boete die zij hadden gekregen, doordat zij de afsluiting negeerden, betalen. De tunnel is sinds eind 2012 taboe voor motorvoertuigen en vele bestuurders van deze voertuigen negeerden de afsluiting.

In vrijwel alle gevallen gaven de bezwaarmakers aan per ongeluk de afsluiting te hebben genegeerd. De bezwaarmakers voerden diverse redenen aan waarom zij toch van de tunnel gebruik maakten.

De kantonrechter stelt in dit soort zaken eerst vast of inderdaad door de tunnel is gereden. Zo ja, dan betekent dat dat een overtreding is begaan en dat de boete in beginsel terecht is opgelegd. Of die overtreding per ongeluk of met opzet is begaan, maakt daarbij niet uit. Vervolgens bekijkt de kantonrechter of er sprake is van zulke bijzondere omstandigheden dat het bedrag van de boete gematigd zou moeten worden. Van zulke bijzondere omstandigheden is in het recht niet snel sprake. 

Provincie: