vrijdag, 28. augustus 2015 - 22:20 Update: 28-08-2015 22:58

Feestbegroting ligt op straat: we gaan er allemaal op vooruit

Feestbegroting ligt op straat: we gaan er allemaal op vooruit
Foto: Archief EHF
Den Haag

Ook dit keer zijn de begrotingsstukken op straat komen te liggen. Het is RTL Nieuws gelukt om de begrotingsstukken voor Prinsjesdag al in te zien. De nieuwszender spreekt van een 'feestbegroting'.

Behalve werkend Nederland gaan ook ouderen en uitkeringsgerechtigden erop vooruit. Eerder was er nog sprake van dat deze groepen Nederlanders koopkracht zouden verliezen. Het zou om een plusje van 0,2 procent gaan.

Over de hele linie gaan huishoudens er volgens RTL Nieuws gemiddeld 1,4 procent op vooruit. Het kabinet ging eerder uit van een stijging van 1,2 procent. Werkenden komen er het best vanaf met een gemiddelde plus van 2,6 procent, aldus de nieuwszender.

Het AD meldde vrijdagmorgen al dat het kabinet een meevaller van 750 miljoen euro gebruikt om de koopkracht van ouderen te versterken. Door de aantrekkende economie is er wat extra ruimte in de begroting en zodoende waren de coalitiepartijen het snel met elkaar eens.

De groep alleenstaanden met een minimumloon  gaat er het meest op vooruit. Die krijgt er 5,2 procent bij. Een alleenstaande ouder met een minimumloon kan rekenen op 4,4 procent extra.

Bij de werkenden gaan vooral de tweeverdieners met een salaris van anderhalf keer modaal én kinderen er fors op vooruit: 3,5 procent. Als beide ouders modaal verdienen, gaan ze er samen 2,7 procent op vooruit.

Dit jaar wordt er voor de opvang van asielzoekers 645 miljoen euro vrijgemaakt, 250 miljoen euro meer dan eerder begroot was.