vrijdag, 28. augustus 2015 - 23:37 Update: 29-08-2015 11:38

ANBO: 'Begrotingsfeestje gaat niet voor iedereen op'

ANBO: 'Begrotingsfeestje gaat niet voor iedereen op'
Foto: Archief EHF
Woerden

Terwijl het kabinet in jubelstemming is over de via RTL uitgelekte Prinsjesdagstukken, is Liane den Haan, directeur-bestuurder van de ANBO, niet onder de indruk. "Dit begrotingsfeestje gaat niet voor iedereen op. Een aantal van de 'wegpoetsmaatregelen' van dit kabinet treft ouderen juist extra hard!"

Mede onder druk van belangenorganisaties als ANBO gaf het kabinet de afgelopen weken de indruk de inkomenspositie van ouderen hoog in het vaandel te hebben staan. "De minnen moeten worden weggepoetst," was het devies. De uitgelekte prinsjesdagcijfers wekken de schijn dat ouderen nu opgelucht adem kunnen halen. "Dat is helaas zeker niet voor alle ouderen waar," zegt Den Haan. "Er is nog steeds een zeer kwetsbare groep die fors gaat inleveren: senioren met een klein pensioen die nu vanaf 1 januari 2016 een belast vermogen krijgen. De kleine plus die nu als prettig voor senioren wordt gepresenteerd, is slechts een gemiddelde. ANBO heeft al vaker aangetoond dat het gemiddelde een zeer misleidend gegeven is."

Waarom ANBO de fles niet opentrekt

Den Haan: "De verlaging van de inkomstenbelasting heeft voor mensen met een laag inkomen, bijvoorbeeld senioren met alleen AOW of AOW met een klein pensioen, geen enkel effect. Zij betalen immers geen belasting. Tot 1 januari 2016 komen deze mensen voor belasting over hun vermogen voor ouderentoeslag in aanmerking. Maar het kabinet laat deze ouderentoeslag, ondanks onze waarschuwing, wegvallen. Daardoor wordt hun vermogen opeens wel belast. We hebben het dus over senioren die niets meer aan hun inkomen kunnen veranderen, die dus enkel spaargeld hebben, wat nu dus aangeslagen vermogen wordt. Daarmee vervalt voor hen het recht op huurtoeslag! Dat kan zo een paar honderd euro per maand aan gederfde huurtoeslag schelen!"

Geen kleine plus, maar 20% in de min

"Een echtpaar met alleen AOW en een netto huur van 650 euro heeft nu recht op 323 euro huurtoeslag per maand," vervolgt Den Haan. "Als zij een belast vermogen krijgen valt dat bedrag weg. Zo werken de huurtoeslagregels immers. Door het wegvallen van de ouderentoeslag valt voor deze groep dus vaak de huurtoeslag weg: 20 procent in de min dus!"

Risico's door stapeling kosten en weinig koopkracht

Den Haan vindt de 'wegpoetsmaatregelen' van dit kabinet een stap in de goede richting, maar nog steeds onvoldoende. "Het kabinet kon er niet omheen om in elk geval de minnen weg te poetsen, maar nu wordt het kleine beetje beweging richting senioren als grote daad neergezet. De werkelijkheid is weerbarstiger: na jaren koopkrachtachteruitgang blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat bepaalde groepen ouderen zelfs zorg gaan mijden omdat men de kosten niet meer aankan. Geen reden dus voor euforie, maar reden tot meer inzet van dit kabinet. Nu moet er worden doorgepakt!"

Provincie:
Tag(s):