zaterdag, 29. augustus 2015 - 13:44

Koenders bezorgd over veroordelingen Al Jazeera-journalisten

Koning Willem-Alexander beëdigt Bert Koenders als minister van Buitenlandse Zaken
Foto: RVD
Den Haag

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is bezorgd over de veroordelingen die zaterdag in Egypte zijn uitgesproken tegen journalisten.

'Net als andere landen roept Nederland de Egyptische autoriteiten op journalisten vrij te laten, tenzij er sprake is van gegronde aanklachten', aldus Koenders. Het is volgens de minister daarnaast belangrijk dat er een oplossing komt voor de journalisten die in de Al Jazeera-zaak bij verstek zijn veroordeeld.  

In dat proces werd de Nederlandse journalist Rena Netjes vorig jaar bij verstek veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Netjes, die Egypte toen al had verlaten, kan door de uitspraak niet meer terug naar het land. Met haar werden ook enkele Britse journalisten bij verstek veroordeeld. De journalisten die zaterdag zijn veroordeeld, kunnen nog in beroep gaan tegen de uitspraak.

Volgens Koenders is persvrijheid van groot belang voor een samenleving. 'Een democratie kan alleen functioneren als de macht wordt gecontroleerd. Journalisten spelen daar een belangrijke rol in, ook in Egypte.'  

De minister maakt zich zorgen over de toenemende beperkingen voor journalisten op diverse plaatsen in de wereld. 'Op steeds meer plekken worden journalisten gehinderd bij hun werk. In het uiterste geval worden ze opgepakt of erger nog, gemarteld of gedood. Daar moeten we ons tegen verzetten. Journalistiek behoort de hoeksteen van een beschaafde samenleving te zijn.'

Provincie:
Tag(s):