zondag, 30. augustus 2015 - 13:30 Update: 30-08-2015 19:20

Kinderombudsman wil dat Márcia en Gláucio blijven

Kinderombudsman veroordeelt mogelijke uitzetting Márcia en Gláucio
Foto: Twitter
Den Haag

De Kinderombudsman vindt de op handen zijnde uitzetting van Márcia (18) en Gláucio (13) onacceptabel. Zij dreigen deze week te worden uitgezet naar Angola, ondanks het feit dat het gezin al vijftien jaar in Nederland woont. Staatssecretaris Dijkhoff heeft besloten het gezin geen verblijfsvergunning toe te kennen. Kinderombudsman Marc Dullaert: "De Nederlandse Staat heeft de belangen van deze kinderen duidelijk niet voorop gesteld bij deze beslissing."

Spoedoverleg

Al in een vroeg stadium heeft de Kinderombudsman deze zaak bij de staatssecretaris aangebracht en hem gevraagd Marcia en Gláucio een verblijfsvergunning te geven. Ook dit weekeinde heeft er nog spoedoverleg plaatsgevonden tussen de bewindsman en de Kinderombudsman.

De vader van Marcia en Gláucio is een zogenaamde 1F-er; mogelijk betrokken bij oorlogsmisdaden. Deze misdaden zijn echter nooit bewezen. Toch mogen Marcia en Gláucio niet in Nederland blijven vanwege de 1F-status van hun vader.

Tweede kamer

"De gevolgen van het door de Tweede Kamer goedgekeurde beleid, mondt in de praktijk uit in een regelrechte schending van de rechten van deze kinderen," aldus de Kinderombudsman.

Met twee maten meten

In alle andere procedures die kinderen kunnen voeren om een verblijfsvergunning te krijgen, zoals bijvoorbeeld een asielprocedure, kan kinderen na 10 jaar niet meer worden nagedragen dat hun ouder mogelijk oorlogsmisdrijven heeft gepleegd. Dit is anders bij het kinderpardon. Kinderombudsman Marc Dullaert: "Het verbaast me dat juist bij deze regeling die over kinderen gaat, kinderen na ruim tien jaar nog de gevolgen ondervinden van de 1F-status van hun ouder. Dit is niet uit te leggen."

Daarnaast vindt de Kinderombudsman dat het hoger beroep dat deze familie heeft aangespannen in Nederland moet kunnen worden afgewacht. Een ander gezin dat in een soortgelijke situatie zit, heeft van de rechtbank in Groningen een positieve uitspraak gekregen. Deze rechtbank besloot dat de 1F status van een ouder een kind niet langer dan 10 jaar mag worden nagedragen. De zaak van Gláucio en Marcia is behandeld door de rechtbank in Arnhem en die heeft anders beslist. Het ene gezin mag het hoger beroep nu wel in Nederland afwachten, het gezin van Marcia en Gláucio moet volgende week gedwongen terugkeren.