maandag, 31. augustus 2015 - 8:01 Update: 31-08-2015 14:00

KNMI waarschuwt voor noodweer met code Geel

Noodweer zorgde voor veel overlast, maandagmiddag weer zware onweersbuien
Foto: Archief EHF
De Bilt

In de afgelopen nacht werden delen van Nederland geteisterd door noodweer. Het weerinstituut KNMI waarschuwde zondagnacht al met code oranje voor extreem weer voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, en Overijssel. Inmiddels is code oranje ingetrokken en geldt voor het hele land code geel.

Schade door onweer

Tussen middernacht maandagochtend 04.00 uur is de bliksem zo'n 1500 keer ingeslagen. Het onweer zorgde op veel plaatsen voor schade. In Terwolde brandde een molen na blikseminslag helemaal af. Ook in Laren (Gld.) sloeg de bliksem in in een woning met een rieten dak. Het lukte de brandweer om de woning grotendeels te redden.

Wateroverlast

Behalve blikseminslagen was er ook sprake van veel wateroverlast. Straten en kelders liepen onder water. Volgens Weeronline hadden vooral de Betuwe en het gebied van de Drechtsteden het zwaar te verduren. In Zaltbommel ging het volgens weeronline zelfs om 80 millimeter neerslag in 24 uur. Inwoners werden door de gemeente gewaarschuwd om hun waardevolle spullen 'hoog en droog' te zetten.

Maandagmiddag weer zware onweersbuien

Het KNMI meldt dat het maandag het noorden van het land in de ochtend nog te maken krijgt met enkele regen- en onweersbuien voor, elders is het tot in de middag droog.

Code Geel

In de loop van de middag trekken opnieuw enkele zware onweersbuien van het zuidwesten uit over het land. Het KNMI heeft maandag de onweersbuien, die gepaard kunnen gaan met hagel en lokaal windstoten, afgeschaald van code oranje naar code geel. Wel kan er in korte tijd kan plaatselijk veel regen vallen.

Provincie: