maandag, 31. augustus 2015 - 9:06 Update: 31-08-2015 14:10

FFR-meting tijdens dotteren redt meer levens

vaatcentrum
Foto: Catharina Hart- en vaatcentrum
Eindhoven

Hartpatiënten die gedotterd zijn op basis van bloeddrukmetingen vóór en achter de vernauwingen in een kransslagader hebben na vijf jaar nog altijd 30 procent minder kans op hartdood dan patiënten die volgens de traditionele manier zijn geholpen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Catharina Hart- en vaatcentrum, dat zondag in het vooraanstaande medische tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd. Prof. dr. Nico Pijls van het Catharina Ziekenhuis heeft gisteren de resultaten gedeeld met collega’s op het Europese Cardiologie Congres in Londen.

Het gaat om 5-jaars resultaten van de zogenoemde FAME-studie. In die studie uit 2009 werden 1.000 patiënten met meerdere afwijkingen in de kransslagaders gevolgd. Een deel werd gedotterd via de traditionele manier waarbij op basis van de zichtbare ernst van de vernauwingen op de röntgenbeelden stents werden ingebracht.

FFR-meting

Bij de andere patiënten werd met een speciale sensor de bloeddruk vóór en achter een vernauwing gemeten, de zogenoemde Fractionele Flow Reserve-meting (kortweg FFR-meting). Aan de hand van die meetresultaten werden alleen stents geplaatst in vernauwingen die een afwijkende FFR-bepaling hadden. Die verfijnde meetmethode, ontwikkeld en geperfectioneerd in het Catharina Ziekenhuis, scheelt wereldwijd 15.000 doden per jaar; in Nederland gaat het om 200 doden per jaar.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):