maandag, 31. augustus 2015 - 11:16 Update: 31-08-2015 12:14

Toezicht natuurgebieden wordt steeds minder, illegalen activiteiten nemen toe

Toezicht natuurgebieden wordt steeds minder, illegalen activiteiten nemen toe
Foto: Archief EHF
Zwolle

In bossen en natuurgebieden is er steeds minder controle op criminele activiteiten, terwijl de illegale praktijken juist toenemen.

Dat zegt Ron Vorenhout,  voorzitter van de Koninklijke Vereniging voor Natuurtoezicht, de belangenvereniging van onder meer boswachters, jachtopzichters en opsporingsambtenaren,  maandag in de Stentor. Vorenhout in de krant: 'Het komt zelfs voor dat boswachters 's nachts het bos niet meer in durven zonder een dienstwapen vanwege het gevaar voor lijf en leden.'

Ze komen steeds vaker in aanraking met criminele activiteiten, zoals liquidaties, stroperijen of agressieve jongeren die onder invloed van alcohol of drugs verkeren. Het stropen op groot wild neemt toe en er worden steeds zwaardere wapens gebruikt door stropers.

In 2000 waren er nog 800 BOA's (buitengewone opsporingsambtenaren) ,in 2015 is dat gedaald naar 500. Volgens Vorenhout heeft de politie zich teruggetrokken in de stedelijke gebieden en heeft daardoor 'amper aandacht voor het buitengebied'.

Als het aan Vorenhout ligt, worden, de natuurwachters ondergebracht bij de nationale politie. Jachtopzieners zouden volgens hem weer de bevoegdheden moeten krijgen van de voormalige veldpolitie, die begin jaren '90 van het toneel verdween.

Vorenhout: 'De reorganisatie bij de politie speelt ook een rol. De natuur en de groene BOA's worden daar de dupe van.'

'