maandag, 31. augustus 2015 - 12:25 Update: 31-08-2015 15:26

Feyenoordfans niet vervolgd voor vernielen Barcaccia-fontein Rome

Geen vervolging Feyenoordfans voor vernielen fontein Rome
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De Feyenoordsupporters die worden vervolgd voor de rellen in Rome worden niet vervolgd voor vernielingen aan de Barcaccia-fontein. Het Openbaar Ministerie heeft maandag aan het begin van de strafzaak aan de 44 supporters laten weten dat het politie en justitie niet gelukt is om te achterhalen wie de schade aan de Fontein in Rome heeft veroorzaakt. Dit melden verschillende media maandag.

De supporters komen uit het hele land en zijn in de leeftijd van 17 to 41 jaar. Ernst Pols van het Openbaar Ministerie tegen de NOS: 'Het bewijs is in belangrijke mate gebaseerd op camerabeelden. Op het moment dat je geen beeldmateriaal hebt, bijvoorbeeld van het vernielen van een fontein, dan kan zo'n zaak ook niet worden vervolgd. Dat is precies wat er hier aan de orde is.'

De voetbalhooligans worden wel vervolgd voor geweldpleging tegen Italiaanse agenten. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal 4,5 jaar. Als het aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel gaat, kan die straf oplopen naar 9 jaar.

Een 21-jarige man uit Zierikzee wordt ook verdacht van poging doodsla.  Hij gooide zwaar vuurwerk naar de politie. Een Romeinse agent raakte door de mortierbom gewond.

De rellen vonden plaats voor de wedstrijd tussen AS Roma en Feyenoord in de Europa League. Eén van de advocaten vraagt zich af wie er begonnen is met geweld: de Feyenoordsupporters of de Italiaanse politie? De advocaten willen alle beschikbare camerabeelden zien en zowel getuigen als Italiaanse politieagenten horen. Ook de hoofdcommissaris van de Romeinse politie zal in deze zaak gehoord worden.

Tijdens de pro forma-zitting konden advocaten onder meer hun onderzoekswensen bekendmaken. De zaak wordt vanaf 27 november inhoudelijk behandeld in een proces waar vier dagen voor zijn uitgetrokken.