maandag, 31. augustus 2015 - 14:16 Update: 31-08-2015 16:02

VEH wil dat Rijk ingrijpt bij gemeenten om verschillen bouwleges

VEH: ingrijpen Rijk bouwleges noodzakelijk
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amersfoort

Het Rijk moet gemeenten dwingen om voor bouwleges een uniforme kostprijsberekening te gebruiken. Dit wil Vereniging Eigen Huis (VEH).

'Ook dit jaar zijn er bij de kosten voor een bouwvergunning weer enorme verschillen tussen de diverse gemeenten', meldt VEH maandag.

In 38 gemeenten stijgen de bouwleges dit jaar met meer dan 10 %. In elf gemeenten dalen deze leges juist met meer dan 10 %. ‘De grote en hardnekkige tariefverschillen stuiten op onbegrip bij burgers, zeker als er geen goede verklaring bij komt’, zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis. 

‘Alleen met een uniforme rekenmethode worden kosten van bouwvergunningen inzichtelijk en onderling vergelijkbaar. Bovendien is een begrenzing van de stijgingen nodig, om excessen te voorkomen en te zorgen dat de tarieven van gemeenten naar elkaar toegroeien.’

Dakkapel

Gemiddeld stijgen de bouwleges dit jaar met 2,3 % voor een kleine verbouwing en met 2,5 % voor de bouw van een nieuwe woning. Maar er zijn allerlei uitschieters. Als voor een dakkapel of andere kleine verbouwing een bouwvergunning nodig is, betaalt een inwoner van de gemeente Buren (Gelderland) daarvoor ruim € 900 aan zijn gemeente. Dat is ruim 40 % meer dan vorig jaar. En bijna drie keer zo veel als het landelijk gemiddelde van € 360.

Ook in Son en Breugel (€ 858), Zaltbommel (€ 730) en Woerden moet een huiseigenaar eerst een forse rekening aan de gemeente betalen, voordat een aannemer aan de slag kan. De gemeente Leiden is nog steeds het goedkoopst. Daar betaalt iemand die zijn woning voor € 10.000 wil verbouwen slechts € 38 aan bouwleges. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):