maandag, 31. augustus 2015 - 15:30 Update: 31-08-2015 15:50

Proef met chemokuur thuis gestart

Proef met chemokuur thuis gestart
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Patiënten met multipel myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genoemd, kunnen hun chemokuur thuis krijgen. Het Erasmus MC Kanker Instituut is hiermee een proef gestart.

Keuze

Tot nu toe brengen deze veelal ernstig zieke mensen erg veel tijd door in het ziekenhuis. Bij de proef werken het Erasmus MC, zorgorganisatie Laurens en medisch dienstverlener Mediq Tefa samen.

Vijftig keer per jaar

Mensen met multipel myeloom hebben een kwaadaardige woekering van plasmacellen, meestal in het beenmerg. De ziekte wordt behandeld met chemokuren, waarvoor patiënten tot zo'n vijftig keer per jaar naar het ziekenhuis moeten komen. De patiënt krijgt daar, na controle bij de hematoloog, een speciaal voor hem of haar samengestelde chemokuur.

Reizen

Het onderzoek en het produceren en toedienen van de kuur kunnen uren in beslag nemen. Tot nu toe moet de patiënt voor de chemokuur naar het Erasmus MC reizen, soms vanuit Zeeland of Noord-Brabant, en daar wachten tot de chemokuur kan worden toegediend.

Veiligheid

Bij de proef komt een specialistisch verpleegkundige van Laurens of Mediq Tefa langs op de dag vóórdat de patiënt thuis een chemokuur krijgt. De verpleegkundige controleert dan de conditie van de patiënt en kijkt naar mogelijke bijwerkingen.

Bloedbuis

Verder neemt de verpleegkundige bloed af, waarna de bloedbuis naar het Erasmus MC wordt gebracht. De behandelend arts beoordeelt daar de bloeduitslagen. Na een telefonisch consult met de patiënt, kan de toediening goedgekeurd worden. 

Aan het einde van de dag wordt de medicatie met speciaal transport van Mediq Tefa naar de patiënt gebracht en kan de medicatie een dag later door een verpleegkundige toegediend worden. De arts blijft eindverantwoordelijk.

Eerste kuur wel in ziekenhuis

Voor patiënten die de chemo's thuis willen krijgen, geldt dat de eerste kuren (met bortezomib) wel in het ziekenhuis worden toegediend. Daarna bepaalt de arts of het mogelijk is om de toedieningen thuis te geven. De patiënt moet bijvoorbeeld geen ernstige bijwerkingen hebben gehad tijdens of na de eerste toedieningen.

Categorie:
Provincie: