woensdag, 2. september 2015 - 8:43 Update: 02-09-2015 17:48

'Vergelijkbare goedkopere medicijnen moeten stijging zorgpremies voorkomen'

'Dure medicijnen moeten vervangen worden door goedkopere kopieën'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Hilversum

Om de kosten van dure geneesmiddelen beheersbaar te houden, komt een groep ziekenhuisapothekers, artsen en zorgverzekeraars met een plan. Ze willen bevorderen dat dure medicijnen, waar mogelijk, door goedkope kopieën worden vervangen. Dit schrijft de NOS maandag.

Het is niet altijd mogelijk om van een duur medicijn een goedkopere variant te ontwikkelen, omdat op die dure medicijnen vaak patent rust.

In de komende jaren dreigen de zorgpremies te blijven stijgen, doordat de kosten van dure medicijnen blijven toenemen. In 2011 bedroegen de kosten van de groep dure geneesmiddelen 700 miljoen euro. Eind 2013 was dat opgelopen tot 1,5 miljard euro.     

Het betreft medicijnen die alleen in (gespecialiseerde) ziekenhuizen gegeven mogen worden. Omdat ziekenhuizen geld tekort komen, krijgen patiënten die middelen niet altijd. Door het toenemend aantal dure geneesmiddelen kampen veel ziekenhuizen met financiële problemen.

De omroep schrijft dat het vaak om de zogenoemde biologicals, biologische  geneesmiddelen gaat. Die zouden moeilijk te maken zijn en daarom duur zijn. Op jaarbasis bedragen de kosten per patiënt tienduizenden euro's. Maar als het patent van de middelen is verlopen, kunnen ze nagemaakt worden.

Categorie: