woensdag, 2. september 2015 - 11:19 Update: 02-09-2015 11:21

Man met vuurwapen opgepakt

Man met vuurwapen opgepakt
Foto: Archief EHF
Tiel

In Zaltbommel heeft de politie een 30-jarige inwoner uit Rhenen aangehouden. De man had een op een vuurwapen gelijkend voorwerp bij zich en zou hier mensen mee hebben bedreigd.

Dinsdagavond omstreeks 23.00 uur werd de politie gealarmeerd over een verdachte situatie op de Papesteeg in Tiel. De inzittenden van een geparkeerde auto verklaarden dat er op een gegeven moment een man op de ramen bonkte. De man leek iemand te zoeken en had een vuurwapen of iets dat daarop lijkt in zijn hand, die hij op de inzittenden richtte. De man liep weg toen hij zag dat de persoon die hij zocht niet in de auto zat. Ook de inzittende van een andere geparkeerde auto verklaarde dat de man op de ramen bonkte en iemand zocht. De man vertrok in een busje, de inzittende van de auto noteerde het kenteken. Agenten keken uit naar de verdachte, maar er werd niemand aangetroffen.

Later die nacht, omstreeks 02.00 uur werd het busje met het genoemde kenteken aangetroffen op de Boschstraat in Zaltbommel. In het busje werd een vuurwapen aangetroffen, waarvan op dat moment nog niet duidelijk was of het een echt of een nep vuurwapen betrof. De bestuurder van het busje, een 30-jarige man uit Rhenen, werd aangehouden. Het vuurwapen en de bus zijn voor verder onderzoek in beslag genomen.

Bezitten van nep(vuur)wapens

Belangrijk is hoe mensen een nepvuurwapen gebruiken. Wanneer er een dreiging van uitgaat, kan ook een nepwapen als wapen aangemerkt worden. Ook een keukenmes wordt als wapen aangemerkt wanneer er mee gedreigd wordt. Daarnaast geldt dat alleen nepvuurwapens verkocht mogen worden die een CE-keurmerk hebben. Dit is bepaald in de Europese ‘Speelgoedrichtlijn’. Het bezitten van een nepvuurwapen dat geen keurmerk heeft, is dus verboden.

Provincie:
Blik op 112: