woensdag, 2. september 2015 - 22:13 Update: 02-09-2015 22:20

'Minder nieuwkomers slagen voor inburgeringscursus'

'Minder nieuwkomers slagen voor inburgeringscursus'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het aantal mensen dat slaagt voor de inburgeringcursus is gedaald, maar ook het aantal mensen die de cursus doet is gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Sinds januari van dit jaar zijn nieuwkomers in dit land zelf verantwoordelijk voor het volgen en betalen  van de cursus. Voorheen werden zij door de gemeente begeleid. De gemeente Amsterdam en Vluchtelingenwerk is het te veel gevraagd van deze kwetsbare groep mensen om dit zelf te regelen. De gemeente Amsterdam wil dan ook dat het Rijk geld beschikbaar stelt om de nieuwkomers te helpen.

Uit cijfers die Nieuwsuur heeft opgevraagd blijkt dat van de 10.641 nieuwkomers die in 2013 inburgeringsplichtig werden, tot juli dit jaar nog maar zo’n 17 procent is ingeburgerd. De overige 83 procent heeft nog gemiddeld een jaar om aan de plicht te voldoen. In 2011 slaagde er 77 procent van de nieuwkomers, dit jaar is dit gedaald naar 53 procent.

Wethouder Simone Kukenheim (D66) zegt: 'Het is een kwetsbare groep. Ze komen in een nieuw land, hebben soms traumatische ervaringen, spreken de taal niet en hebben geen netwerk. Een website is dan echt niet genoeg.'