donderdag, 3. september 2015 - 10:23 Update: 04-09-2015 14:17

Wijkverpleging blijkt 242 miljoen euro duurder dan geraamd

foto van thuiszorg | fbf archief
Foto: fbf archief
Utrecht

Brancheorganisatie ActiZ verwacht dat de kosten voor de wijkverpleging het budget voor 2015 met 242 miljoen euro zullen overstijgen.

''Dit voorjaar werd al duidelijk dat de vraag naar wijkverpleging veel groter is dan eerder is ingeschat''. Om na te gaan hoe groot de overschrijding dit jaar zal zijn, heeft ActiZ een onderzoek laten uitvoeren onder haar leden. Daaruit blijkt dat er voor 2015 een tekort van minstens € 242 miljoen euro wordt verwacht op het beschikbare budget van ruim 3 miljard voor wijkverpleging.

De overschrijding van het budget baart ActiZ en haar leden enorme zorgen, omdat we vinden dat alle cliënten die dat nodig hebben, goede zorg en ondersteuning thuis moeten krijgen. Als het vastgestelde budget niet toereikend is, dreigen cliëntenstops en dat vinden thuiszorgorganisaties onverantwoord. Als we – net als het kabinet voorstelt – mensen langer zelfstandig willen laten wonen, moeten we ze wel de juiste zorg en ondersteuning thuis kunnen bieden! 

ActiZ heeft haar zorgen al meerdere keren gedeeld en besproken met zowel het ministerie van VWS als de zorgverzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). ActiZ is dan ook erg blij dat de zorgverzekeraars vandaag hebben besloten om meer wijkverpleging te gaan inkopen bij de zorgorganisaties die wijkverpleging verlenen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):