donderdag, 3. september 2015 - 11:18

Vanavond Nederland-IJsland voor elfde keer op rij

oranje
Foto: Archief FBF
Amsterdam

(ElfVoetbal/BlikopNieuws) Willem van Hanegem was de eerste Nederlander die een doelpunt maakte tegen de nationale ploeg van IJsland. Mark van Bommel was de laatste. Vanavond treffen beide landen elkaar opnieuw.

De ontmoeting in de Amsterdam ArenA betekent de twaalfde onderlinge confrontatie tussen beide landen. Het Nederlands elftal won er daarvan negen. Eén keer werd het gelijk en de eilandbewoners wonnen één keer. Inderdaad die laatste interland, in oktober van het vorige jaar toen alles mis ging wat er mis kon gaan.

Het doelsaldo is overigens nog uitstekend te noemen. 33 doelpunten en slechts 6 tegen. Opvallend genoeg vond de eerste 'uit'ontmoeting plaats in Deventer. Vanwege financieel oogpunt was het voor de voetbalbond van IJsland interessanter om in Nederland te plaatsen. In plaats van anders ongeveer 5.000 toeschouwers kwamen er in 1973 liefst 22.000 fans naar het duel.

Amsterdam is vanavond voor de tweede keer de thuishaven. Al vond de eerdere confrontatie plaats in het inmiddels helemaal afgebroken De Meer. Topscorers in de onderlinge ontmoetingen zijn overigens Johan Cruijff en Ruud Geels. Beiden toenmalige Ajacieden maakten drie goals.

Categorie:
Provincie: