donderdag, 3. september 2015 - 12:04 Update: 03-09-2015 12:47

ANWB: Dagje pretpark kost gemiddeld honderd euro.

foto van pretpark Walibi | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Een dagje pretpark kost gemiddeld € 105,73 voor een gezin. Het duurste park is Plopsaland De Panne in België en het goedkoopste park is Speelpark Sybrandy’s in Oudemirdum, Friesland. Het prijsverschil tussen beide parken voor een dagje pret is maar liefst € 130.

Dat zijn enkele uitkomsten van een prijsonderzoek van de Kampioen naar kleine en grote attractieparken. De Kampioen telde de kosten van 28 parken in Nederland én net over de grens bij elkaar op. Het ging daarbij om de kosten voor entreekaarten voor een gezin (2 volwassenen, kind van 6 jaar en 8 jaar), een dag parkeren, 4 frietjes met mayo, 4 snacks, 2 kopjes koffie en 2 flesjes water.

De verschillen zijn groot

Zo kost een dagje attractiepark slechts € 52,60 in het Friese Speelpark Sybrandy’s. Voor Plopsaland de Panne in België betaal je maar liefst € 183,46. Het duurste Nederlandse pretpark is De Efteling, met een totaalprijs van € 180,80.

Aan eten en drinken geef je al snel enkele tientjes uit in een pretpark, zelfs als je het bescheiden houdt. Ons ‘boodschappenmandje’ (4 frietjes met, 4 snacks, 2 kopjes koffie en 2 flesjes water) kost gemiddeld € 26,15. Ook daarvan verschilden de prijzen sterk. Van € 33,80 in Bobbejaanland tot € 17,80 in Sprookjeswonderland in Enkhuizen. Het is dus niet vreemd dat er steeds meer eten wordt meegenomen. Soms zelfs hele bolderkarren vol.

Neem je al het eten zelf mee, dan betaal je gemiddeld € 77,63 per gezin voor parkeren en toegangskaarten. Ook dan is Oudemirdum het goedkoopst, met een prijs van € 33,60. Voor alleen kaartjes en parkeren is de Efteling het duurst: daar betaal je € 154.

Ook werd gekeken naar de kosten van een abonnement. Een gezinsabonnement verdien je gemiddeld na drie bezoeken terug. Dat verschilt wel per park. Bij de Efteling sta je na vijf bezoeken quitte, maar bij o.m. MoviePark Germany, Park Tivoli, Bobbejaanland en Walibi Holland al na twee keer.

De ANWB nuanceert de uitkomsten wel in de Kampioen. ‘Houd er wel rekening mee dat je in kleine parken veel minder attracties en spektakel voor je euro’s krijgt. Zo is Sybrandy’s ongeveer tien keer kleiner dan de Efteling.

Het volledige onderzoek, inclusief zeven tips om te besparen op een dagje pretpark, is te lezen in het septembernummer van de Kampioen. 

Provincie: