donderdag, 3. september 2015 - 22:38 Update: 03-09-2015 23:30

Wilders tegen azc Zeewolde

Wilders tegen azc Zeewolde
Foto: fbf
Zeewolde

Tijdens de raadsvergadering in de gemeente Zeewolde heeft PVV-leider Wilders gepleit voor een gemeentelijk referendum over het asielzoekerscentrum . Volgens Wilders moet Zeewolde naar haar inwoners luisteren en niet naar het kabinet. Dit schrijft Omroep Flevoland donderdag.

Donderdag werd gesproken over het aantal asielzoekers dat in de gemeente zou moeten worden opgevangen. Wilders kwam tijdens de vergadering naar eigen zeggen inspreken om de inwoners die tegen het asielzoekerscentrum zijn 'een hart onder de riem te steken'. Hij noemt de komst van asielzoekerscentrum in Zeewolde 'gekkenwerk'.

De gemeenteraad debatteert donderdagavond over het realiseren van een asielzoekerscentrum aan de Bosruiterweg in Zeewolde. Als het aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) ligt, komt er centrum voor 900 mensen dat later eventueel uit te breiden naar een centrum voor 1500. Het college wil akkoord gaan met het aantal van 900, maar niet met een eventuele uitbreiding naar 1500 mensen, zo schrijft de omroep.

Wilders pleitte echter voor een opvang in de 'steenrijke Arabische landen'. In zijn toespraak zei hij: 'Wat nodig is is lef, van bestuurders die nee durven zeggen tegen Den Haag, die luisteren naar hun eigen burgers. Toon moed, kom op voor de belangen van uw burgers. Zeg: azc nee. Stop de asieltsunami, ook hier. Zeewolde moet Zeewolde blijven.'

Daarnaast wees Wilders op een lokale peiling waaruit bleek dat 60 procent van de Zeewoldenaren tegen de komst van een azc is.

Volgens Wilders kunnen wij al die vluchtelingen hier niet aan en moeten de mensen meer in de regio worden opgevangen. Dat zou ook beter zijn voor de vluchtelingen: Wilders: 'De beelden van verdronken mensen en kinderen gaan ook mij door merg en been, dat is iets verschrikkelijks. Maar dat komt door opendeurenbeleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte, die zeggen: kom maar hier naartoe. Dat is een onverantwoord risico.'

Provincie: