vrijdag, 4. september 2015 - 8:40 Update: 04-09-2015 9:45

'Verlopen anonieme OV-chipkaarten verdwijnt in zak NS'

'Verlopen anonieme OV-chipkaarten spekken kas NS'
Utrecht

Het bedrijf achter de OV-chipkaart houdt miljoenen over aan verlopen anonieme kaarten waarvan het saldo niet wordt opgeëist. Translink is eigendom van de NS en andere grote vervoerders en zegt niet te weten om hoeveel geld het precies gaat. Dit meldt h

De anonieme kaart gaat vijf jaar mee en zijn daarna niet meer te gebruiken. De OV-chipkaart werd vijf jaar geleden ingevoerd, dus het gros van de 6,7 miljoen kaarten verloopt. Op dit moment staat er in totaal 65 miljoen euro op alle kaarten tezamen.

Wanneer een kaart verlopen is, moet men schriftelijk een verzoek doen om het geld terug te krijgen. Hiermee vervalt ook alle anonimiteit van de kaart. Het geld terughalen bij een oplaadpunt kan niet. Om dit mogelijk te maken moeten alle punten worden aangepast. Dit is Translink vooralsnog niet van plan.  

 De reizigersorganisatie Rover ergert zich aan de omslachtige methode om het geld terug te krijgen. Sanne van Galen van Rover zegt ‘Er moet een formulier ingevuld worden met al je personalia en je bankgegevens, terwijl je voor een anonieme kaart had gekozen’. Rover vindt dat er een veel klantvriendelijkere manier moet komen om het saldo terug te krijgen van de verlopen OV-chipkaart.

Provincie: