vrijdag, 4. september 2015 - 17:51 Update: 06-09-2015 20:56

Blootstelling aan 'boerderijstof' biedt bescherming tegen astma en allergieën

Minder kans op astma en allergieën voor kind dat opgroeit met dieren
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Gent

Er is wel degelijk een verband tussen de blootstelling aan zogenoemd ‘boerderijstof’ en een bescherming tegen astma en allergieën.

Mogelijk astmavaccin

Deze baanbrekende ontdekking die onderzoekers verbonden aan de Universiteit Gent en Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) hebben gedaan, is een grote stap in de richting van een astmavaccin.

'Boerderijstof'

De onderzoekers slaagden er in om een causaal verband te leggen tussen de blootstelling aan zogenoemd ‘boerderijstof’ en een bescherming tegen astma en allergieën. Deze ontdekking biedt perspectieven voor de ontwikkeling van een astmavaccin. De onderzoeksresultaten verschenen in het toonaangevende magazine Science.

Dat het drinken van rauwe koeienmelk bescherming biedt tegen allergieën, is een gekende volkswijsheid. Een 14-koppig onderzoeksteam, onder leiding van de professoren Bart Lambrecht en Hamida Hammad (beiden verbonden aan VIB en UGent) toonde nu aan dat deze stelling ook een solide wetenschappelijke basis heeft.

Veelbelovende tests op muizen

Het was al langer vastgesteld dat kinderen die opgroeien op een veeboerderij beter beschermd zijn tegen astma en allergieën. Op de vraag waarom dat zo is, tastte de wetenschap tot voor kort in het duister. 

Prof. Bart Lambrecht (VIB/UGent/UZ Gent): 'Wat wij nu ontdekt hebben, is dat de link tussen boerderijstof en een bescherming tegen astma en allergieën echt bestaat. Daar zijn we achter gekomen door muizen bloot te stellen aan extracten van boerderijstof uit Duitsland en Zwitserland. Tests wezen uit dat deze muizen volledig beschermd waren tegen huisstofmijtallergie, de meest voorkomende vorm van allergie bij mensen.'

Categorie: