zaterdag, 5. september 2015 - 9:50 Update: 05-09-2015 20:48

Marktindicator VEH: huizenkopers weer iets minder enthousiast

VEH: 'Consument weer iets minder enthousiast'
Foto: Archief EHF
Amersfoort

Uit de Eigen Huis Marktindicator van Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat het consumentenvertrouwen in de woningmarkt voor de derde maand op rij licht is gedaald. Dit heeft VEH bekendgemaakt.

Stemmingsgraadmeter

De stemmingsgraadmeter zakte met een punt naar 102, tegen een neutraalwaarde van 100. 'Huizenkopers zijn nog steeds overwegend optimistisch gestemd', zegt woningmarktdeskundige Maarten Eeke van der Veen van Vereniging Eigen Huis. 'Wel voorzien ze  komend jaar zowel stijgende de huizenprijzen als een oplopende hypotheekrente. Daardoor komt de betaalbaarheid van koopwoningen onder druk te staan.'

Vanwege de licht dalende trend van de Marktindicator, verwacht de vereniging dan ook dat de snelle stijging van het aantal kooptransacties de komende maanden iets zal afzwakken. Deze tendens is merkbaar in het gemoed van consumenten. In augustus achtte 48% van hen het een gunstige tot zeer gunstige tijd om een huis te kopen. Dit percentage loopt sinds de piek van 55% in december vorig jaar geleidelijk terug.

Het percentage Nederlanders dat de tijd ongunstig acht om stappen te zetten op de woningmarkt, neemt ook af. Begin 2013 beoordeelde nog 32% de woningmarkt als (zeer) ongunstig. Vorige maand daalde dit percentage naar 12%.

Categorie:
Provincie: