zaterdag, 5. september 2015 - 13:31 Update: 06-09-2015 12:36

Voedingssupplementen voor gedetineerden om agressie te verlagen

Proef met meer vitamines voor gedetineerden om agressie te verlagen
Foto: EHF
Den Haag

Het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) start volgend jaar met een grootschalige proef waarbij gedetineerden van 7 gevangenissen voedingssupplementen krijgen. Dit meldt de Volkskrant zaterdag.

Bedoeling van de proef is om de agressie onder gedetineerden te verlagen en daarmee het aantal geweldsincidenten terug te dringen. Volgens de krant is de proef een 'unicum in de wereld'. Eerder kleinschalig onderzoek wees al uit dat het toedienen van extra vetzuren, vitamines en mineralen aan gedetineerden leidt tot minder agressie en deed het aantal incidenten met deze gevangenen dalen met 34%. 

'Wij maken als eerste land de stap van laboratorium naar praktijk’, zegt Ap Zaalberg van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van V&J in de krant. Na eerdere onderzoeken worden de bevindingen nu dus bij enkele honderden gevangenen echt in de praktijk getest. De gevangen doen op vrijwillige basis mee aan het unieke onderzoek dat volgens het ministerie enkele jaren gaat duren.