zondag, 6. september 2015 - 9:25 Update: 06-09-2015 19:44

Actiegroep: 'Gouden Koets moet naar museum'

Demonstratie Museumplein tegen gebruik Gouden Koets
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Enkele tientallen mensen hebben zaterdagmiddag op het Museumplein geprotesteerd tegen de Gouden Koets.

De organisator van het protest, De Grauwe Koets, verzet zich al langer tegen het gebruik van dit rijtuig. De Grauwe Koets vindt dat het koninklijk rijtuig in een museum thuishoort. Dit meldt de NOS.

De actiegroep eist dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Prinsjesdag niet meer in de Gouden Koets naar de Staten-Generaal rijden. De groep stoort zich vooral aan het paneel 'Hulde der koloniën' dat volgens hen racistisch is en bovendien het koloniale verleden van Nederland verheerlijkt.

Het tafereel 'Hulde der koloniën' laat een afbeelding zien van halfnaakte donkere mensen die ‘de Nederlandse maagd’ onderdanig goede gaven aanreiken. Volgens de demonstranten is dat niet meer van deze tijd en hoort de Gouden Koets daarom in een museum thuis, aldus de omroep. Een spreker tijdens de bijeenkomst: 'Het is bizar dat er in 2015 nog steeds rond geparadeerd wordt met deze vorm van propaganda uit de 19e eeuw.'

Dit jaar wordt  de Gouden Koets met Prinsjesdag nog gebruikt. Daarna zal hij drie à vier jaar niet te zien zijn vanwege restauratie.