zondag, 6. september 2015 - 14:46 Update: 06-09-2015 20:33

Tonnen schade door oplichtingsmails

Veel schade door nepmails
Foto: Archief EHF
Hilversum

Oplichtingsmails worden steeds professioneler. Internetcriminelen pakken het zo goed aan dat de nepmails bijna niet van de echte mails te onderscheiden zijn.

Zo gebruiken criminelen het logo van het bedrijf, staan er geen spelfouten meer in zoals voorheen en soms wordt zelfs de naam van een bestaande werknemer gebruikt. Dit meldt de NOS zondag. Veel Nederlandse bedrijven krijgen dagelijks zoveel reacties van mensen die een valse mail met een rekening of een aanmaning hebben ontvangen, dat zij extra personeel hebben moeten inhuren om alle vragen te beantwoorden.

Rob van Bree van de Nationale Politie hierover tegen de omroep: 'Eerder werden veel mails verstuurd zogenaamd vanuit financiële instellingen. Inmiddels gebeurt dat ook vanuit andere bedrijven.'

Bij incassobureau Intrum Justitia komen vanaf januari 2015 veel van deze nepmails voorbij. Directeur Dick Terra tegen de omroep: 'Criminelen misbruiken dan het logo van het bedrijf en sturen een mail met bijlage, dat is zogenoemde ransom ware. Als je die bij bijlage opent, wordt je computer als het ware gegijzeld en kan je er niet meer in.' Niet alleen de klant, ook het bedrijf heeft daar flink last van. Terra spreekt van tonnen schade.

Ingrid Piet, die zo'n mail kreeg en die ook de bijlage opende, vertelt aan de NOS dat ze na het openen al haar bestanden en foto's kwijt was en dat haar computer was geblokkeerd door een heftig virus.

Volgens de Nationale Politie kunnen burgers en bedrijven er zelf ook wat tegen doen door er voor te zorgen dat de computerbeveiliging op orde is. Woordvoerder Rob van Bree; 'Zorg ervoor dat je niet zomaar mails opent of bestanden aanklikt waarvan je niet zeker weet dat die aan jou toebehoren.'

 

 

 

Categorie:
Tag(s):