maandag, 7. september 2015 - 9:35 Update: 07-09-2015 12:13

Onverwacht veel minder WW voor flexwerkers door nieuwe berekening

Veel minder WW voor flexwerker door nieuwe berekening uitkering
Foto: RVD
Den Haag

Sinds dat op 1 juli de werkloosheidsuitkering voor flexwerkers en seizoensarbeiders anders wordt berekend, valt de uitkering voor deze groepen ineens aanzienlijk lager uit.

Dit schrijft de Volkskrant maandag. De versobering van de uitkering vond in stilte plaats. De verandering pakt ook negatief uit voor mensen die vanuit de WW korte tijd lager betaald werk doen en weer WW aanvragen. Hun uitkering kan dan ook veel lager uitvallen.

Het is minister Asscher van Sociale Zaken die de manier waarop de werkloosheidsuitkering wordt berekend per 1 juli heeft veranderd. De minister hoefde de Tweede Kamer hierover niet te informeren. De wijziging wordt alleen in het Staatsblad gepubliceerd. Daardoor zouden de gevolgen van de wijziging iedereen zijn ontgaan, aldus de krant.

Door klachten van werklozen, die ineens een veel lagere uitkering krijgen, is inmiddels het negatieve effect van de ingreep van minister Asscher tot de Kamer doorgedrongen. Er zijn ook al Kamervragen gesteld door de PvdA en D66. Asscher zei zelf ook klachten te hebben gehad en zei dat 'we daar goed naar moeten kijken'. De SP, die de ingreep 'schunnig' noemt, heeft een debat aangevraagd over de kwestie.

Nieuwe manier van berekenen

Tot 1 juli van dit jaar werd het totaal verdiende loon gedeeld door het totaal aantal gewerkte dagen. Maar vanaf 1 juli wordt het totaal verdiende loon altijd gedeeld door het aantal werkdagen in een jaar, dat zijn er 261. Voor iemand die zes maanden werkt wordt het loon dus niet meer door 130,5 dagen gedeeld (zoals eerder) maar door 261 dagen. De nieuwe manier van berekenen pakt dus vooral nadelig uit voor mensen die niet het hele jaar hebben gewerkt, aldus de krant.

 

Categorie: