maandag, 7. september 2015 - 11:36 Update: 07-09-2015 14:30

UV-licht laat bacteriën op nog goed ogend voedsel zien

pastasalade
Foto: Screenshot Youtube
Den Haag

1 op de 5 Nederlanders beseft niet dat een goed ogende pastasalade niet meer te vertrouwen is als die langer dan 2 uur buiten de koeling staat. Dat blijkt uit een recent onderzoek onder ruim 1.500 personen, die Panelwizard heeft ondervraagd in opdracht van het Voedingscentrum.

UV-stralen

De campagne, gericht op het voorkomen van voedselinfecties brengt herkenbare situaties uit Nederlandse keukens in beeld, waarbij Ultra Violet (UV)-licht onverwacht veel ziekmakers, als gevolg van keukenblunders, laat oplichten. Het gebruik van UV-licht is een beproefde methode in sporenonderzoek bij politie en justitie, maar net zo illustratief om te laten zien hoe ziekmakers zich verspreiden.

Dat rauwe dierlijke producten ziekmakers kunnen bevatten, denk aan kip, is alom bekend. Maar keukenblunders liggen op de loer. Bijna de helft (48%) van de consumenten denkt dat ze aan voedingsmiddelen kunnen zien of ruiken of ze er ziek van worden, maar dat is niet waar. Beperkt houdbaar eten, zoals vlees of vis, dat nog goed ruikt, kan te veel ziekmakers bevatten.

Categorie:
Provincie: