maandag, 7. september 2015 - 13:54 Update: 07-09-2015 17:38

Pandjeshuis in Eindhoven op vingers getikt door ACM

Pandjesbaas in Eindhoven vanwege te hoge rente op vingers getikt
Foto: Archief EHF
Eindhoven

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft ‘t Pandjeshuis Vos in Eindhoven een last onder dwangsom opgelegd. Dit meldt de ACM maandagmiddag.

Foute rente en beleentermijn

'Het pandhuis hanteerde zowel een veel te hoge rente tussen de 15 en 20 procent als een te korte beleentermijn van 1 maand in plaats van de minimaal geldende 2 maanden. Dit is de termijn waarop de lening moet worden terugbetaald. ACM dwingt het pandhuis hiermee om de rente en de beleentermijn aan te passen aan de geldende regels voor pandhuizen. Doen ze dit niet, dan moet het pandhuis dwangsommen betalen', aldus de ACM. 

Anita Vegter, bestuurslid ACM: 'Om de vaak kwetsbare klanten van pandhuizen te beschermen tegen hoge rentes en onredelijke voorwaarden controleert ACM pandhuizen, zowel grote als kleine, en treedt op als het nodig is.'

ACM heeft onlangs vastgesteld dat ‘t Pandjeshuis Vos inmiddels aan de regels voldoet. De komende periode zal ACM pandhuizen actief blijven controleren.

Rente pandhuis

De rente die het pandhuis maximaal mag vragen, is per 1 juli 2015 verlaagd van 9% naar 4,5% per maand. Daarnaast geldt sinds 1 juli 2014 een minimale beleentermijn van twee maanden.

Pandhuis

Consumenten kunnen sieraden of andere goederen bij een pandhuis in bewaring geven. In ruil daarvoor ontvangen zij contant geld. Als zij de beleende goederen weer terug willen, moeten zij daarvoor het ontvangen bedrag met rente terugbetalen.

Categorie:
Provincie: