maandag, 7. september 2015 - 14:33 Update: 07-09-2015 14:45

Cruijff en Van Hanegem laten geen spaan heel van spel Oranje

Cruijff en Van Hanegem laten geen spaan heel van spel Oranje
Foto: EHF/FBF.NL
Amsterdam

(Elfvoetbal/BlikopNieuws) Johan Cruijff en Willem van Hanegem hebben het spel van Oranje tijdens de laatste twee kwalificatieduels volledig afgekraakt.

De oud-grootmeesters wijzen in hun wekelijkse column vooral naar de randverschijnselen en de verdediging: "Wij zouden vroeger op de grond hebben gelegen van het lachen als ze met die onzin waren gekomen", aldus Van Hanegem.

Van Hanegem

De woorden van Van Hanegem in Algemeen Dagblad gaan vooral over de wijze waarop Nederland met spelers als Memphis omgaat:  "Het is net Goldfinger met die mooie schoenen van hem. Maar wat heeft het Nederlands elftal eraan?", klaagt De Kromme. "Het lijkt wel of die gasten aan een wedstrijd voor bodybuilders meedoen. Vroeger had je spelers die gespierd waren, nu zijn ze opgepompt en opgeblazen. Dat is een groot verschil", bromt de voormalig middenvelder.

Met name de inspanningsfysiologen moeten het ontgelden, Van Hanegem ziet er het nut niet van wil meer vanuit het voetbal denken: "Wij zouden vroeger op de grond hebben gelegen van het lachen als ze met die onzin waren gekomen. Je kunt beter met die jongens gaan praten en ze eens uitleggen hoe ze samen moeten spelen." 

Van Hanegem wil niet een schuldige aanwijzen voor het debacle van de afgelopen wedstrijden: "Ik wil Danny Blind niet de schuld geven. [...] Hoeveel pech kan je in negentig minuten hebben? Robben die uitvalt, Martins Indi die de rode kaart krijgt, een penalty tegen. Dan vind ik dat toch rot voor zo'n jongen. Hij heeft fouten gemaakt, oké, maar die maakt iedereen".

Cruijff

Johan Cruijff bekritiseerde vooral het spel van Oranje en noemt de kwaliteit van de verdediging ondermaats: "Hoe verdedig je en waar verdedig je?", vraagt El Salvador in zijn column in De Telegraaf. "Ik snij het al een paar weken aan en het blijft actueel. Dat hebben we ook tijdens Nederland-IJsland en Turkije-Nederland kunnen zien", aldus Cruijff. "Het positiespel is onvoldoende, zeker in verdedigend opzicht. Vooral binnen de zestien meter. De strafschop tegen IJsland is daar een goed voorbeeld van. Opnieuw een verdediger die onvoldoende positioneel denkt en zo de situatie beter kan inschatten."

Concreet is Cruijff over de inspeelpass:  "Ik vind het onthutsend om te zien hoe weinig spelers van het Nederlands elftal dat beheersen", klaagt hij.

 

Categorie: