maandag, 7. september 2015 - 16:24 Update: 07-09-2015 19:41

OM vervolgt verdachte Syriëganger (32) uit Huizen

OM gaat verdachte Syriëganger (32) uit Huizen vervolgen
Foto: Archief EHF
Huizen

Het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland gaat één van de vier personen uit Huizen te vervolgen die eind augustus 2014 werden aangehouden op verdenking van het steunen van de gewapende strijd van IS en het voorbereiden van deelneming aan een terroristische organisatie.

Dit heeft het OM maandag bekendgemaakt. 'Het gaat om een 32-jarige man uit Huizen', aldus het OM.

Eind augustus 2014 kwam informatie binnen bij het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming dat twee gezinnen uit Huizen op het punt stonden uit te reizen naar het gebied in Syrië dat onder bewind staat van de terroristische organisatie IS. 

Daarop zijn de kinderen met machtiging van de kinderrechter uit huis geplaatst. Tegelijkertijd startte het onderzoek door de politie en zijn de vier volwassenen van deze gezinnen aangehouden, op 30 en 31 augustus 2014.

Dit onderzoek heeft onvoldoende bewijs opgeleverd jegens drie van de vier verdachten. Er zijn onvoldoende aanwijzingen dat zij zelf wilden gaan strijden voor IS of anderen daarin wilden ondersteunen. De 32-jarige man die wel wordt vervolgd, zal worden gedagvaard voor een zitting van de meervoudige kamer in de maand december 2015.

Provincie: