maandag, 7. september 2015 - 18:59 Update: 08-09-2015 8:36

Boze boeren in Brussel zetten hooi-kannon in tegen politie

Boze boeren protesteren in Brussel
Foto: Screenshot Youtube
Brussel

Vandaag hebben boeren protesten in Brussel nog iets opgeleverd. De Europese Commissie trekt 500 miljoen euro uit om de Europese boeren te compenseren.

Vanochtend vroeg vertrokken Nederlandse boeren richting Brussel om samen met andere Europese boeren te protesteren tegen de lage prijs dat ze betaalt krijgen voor hun melk en vlees.

De protesten verliepen niet rustig. Zo bekogelde boeren de politie met eieren en staken ze autobanden in brand. Om de Belgische politie te ondersteunen, had Nederland vier ME-pelotons naar Brussel gestuurd. Volgens de organisatie was de opkomt groot met zo'n 5000 boeren die zo'n 1500 tractoren hadden meegenomen. De Nederlandse boeren waren met bussen afgereisd. Sommige tractoren werden door boeren gebruikt om de door de politie opgeworpen wegblokkades omver te werpen.  

'Geslaagde actie'

De vakorganisatie voor varkenshouders NVV kijkt terug op een geslaagde actie in Den Haag, zo laat men weten.

Het aantal varkenshouders dat op de actie af kwam, was het dubbele dan waar NVV en LTO op hadden gerekend. Meer en hardere acties sluiten de organisaties niet uit, omdat Dijksma nog steeds niet met concrete hulp over de brug is gekomen. ‘De actiebereidheid is heel groot, dat bleek donderdag wel’, constateren NVV-voorzitter Ingrid Jansen en waarnemend voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij.

Provincie: