dinsdag, 8. september 2015 - 12:48 Update: 09-09-2015 14:13

Alle patiënten VUmc geëvacueerd na wateroverlast

Inmiddels 290 patiënten geëvacueerd uit VUMC nog 49 te gaan
Foto: Erwin Hermanns / EHF
Evacuatie van 339 patiënten VUMC
Foto: Erwin Hermanns / EHF
VU medisch centrum (VUMC) gaat alle patiënten evacueren
Amsterdam

De evacuatie, waarmee het VU medisch centrum (VUMC) dinsdagmiddag is begonnen als gevolg van de wateroverlast na het eerder lek raken van een hoofdwaterleiding, gaat gestaag. Dinsdagavond rond 22.20 uur waren er 290 patiënten van de in totaal 339 geëvacueerd.

De kelders van het ziekenhuis stonden onder water zo ook het ketelhuis die het ziekenhuis van stroom voorziet. Wanneer men de stroomvoorziening opstart vreesde men voor kortsluiting in gevoelige apparaten.

Het gaat in totaal om zo'n 339 patiënten die naar andere ziekenhuizen in de omgeving worden overgebracht. Alle hartpatiënten zijn inmiddels weggebracht. Alle kinderen die in VUmc lagen zijn naar AMC overgebracht. Een aantal van deze patiënten kan worden ontslagen. Zij kunnen naar huis. Hoeveel dat zijn wordt nu per afdeling en per patiënt bekeken, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. Bij overplaatsing wordt rekening gehouden met het type zorg dat de patiënt nodig heeft. 

De polikliniekafspraken van morgen (woensdag 9 september) gaan niet door, behalve die van de afdeling radiotherapie en het IVF centrum. Patiënten die een afspraak hebben worden door de afdeling gebeld om een nieuwe afspraak te maken. Op dit moment is nog niets bekend over de verloop van de rest van de week. 

Het ziekenhuis hoopt nog voor middernacht alle patiënten te hebben overgebracht. Maar omdat liften niet werken vanwege de stroomuitval bemoeilijkt dat de evacuatie.  Inmiddels staan tientallen ambulances gereed om patiënten te vervoeren. 

Inzet leger

Voor de evacuatie is ook een beroep gedaan op het leger. Vijftig mariniers helpen de brandweer bij het evacueren van de patiënten van de verdiepingen naar de begane grond. Omdat nog maar twee liften werken worden patiënten ook via de trappen naar beneden getild.      

Mortuarium

Volgens AT5 is het mortuarium van het ziekenhuis ook onderwater gelopen. De overledenen die in de koelcellen liggen worden met auto's van uitvaartondernemingen elders ondergebracht. 

Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is bij het ziekenhuis een verkennend onderzoek gestart. Een woordvoerder van de Onderzoeksraad laat aan Blik op Nieuws weten: 'We doen nooit onderzoek naar de schuldvraag, maar of er lessen zijn te trekken uit dit incident. 'Het is ook nog niet bekend of de Onderzoeksraad wel een onderzoek gaat doen. 'Er zijn meerder instanties die onderzoek gaan doen. Het is nog maar de vraag of een onderzoek door ons een toevoeging heeft.'

]

Lees alles over:
Categorie:
Provincie:
Blik op 112: