woensdag, 9. september 2015 - 8:53 Update: 09-09-2015 14:12

Patiënten VUmc overgeplaatst

Evacuatie van 339 patiënten VUMC
Foto: Erwin Hermanns / EHF
Amsterdam

Alle patiënten van het VUmc zijn overgeplaatst. Dat maakt het ziekenhuis bekend. Gisterenochtend ontstond een groot lek in een hoofdwaterleiding waardoor kelders van het ziekenhuis onderliepen.

Gevolg was dat onder andere de stroom wegviel waardoor de veiligheid van 339 patiënten niet meer kon worden gegarandeerd.

In de loop van de week zal duidelijker worden wanneer VUmc weer open kan gaan. Vanzelfsprekend zal VUmc pas weer opengaan als veilige zorg voor de patiënten absoluut gegarandeerd is. 

De polikliniekafspraken van vandaag (woensdag 9 september) gaan niet door, behalve die van de afdeling radiotherapie en het IVF centrum. Patiënten die een afspraak hebben worden door de afdeling gebeld om een nieuwe afspraak te maken. 

Inzet leger

Voor de evacuatie is ook een beroep gedaan op het leger. Vijftig mariniers hielpen de brandweer bij het evacueren van de patiënten van de verdiepingen naar de begane grond. Omdat nog maar twee liften werkte werden patiënten ook via de trappen naar beneden getild.      

Onderzoeksraad

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een verkennend onderzoek gestart. Een woordvoerder van de Onderzoeksraad laat aan Blik op Nieuws weten: 'We doen nooit onderzoek naar de schuldvraag, maar of er lessen zijn te trekken uit dit incident. 'Het is ook nog niet bekend of de Onderzoeksraad wel een onderzoek gaat doen. 'Er zijn meerder instanties die onderzoek gaan doen. Het is nog maar de vraag of een onderzoek door ons een toevoeging heeft.'

Lees alles over:
Provincie:
Blik op 112: