woensdag, 9. september 2015 - 15:45 Update: 09-09-2015 21:53

FNV wil compensatie voor pakketbezorgende postbezorgers

FNV wil postbezorgers compenseren
Foto: Archief FBF
Amsterdam

FNV Publiek Belang roept PostNL op om postbezorgers in salaris te compenseren voor werkzaamheden die zij verricht hebben. In juni en juli heeft PostNL postbezorgers pakketten laten bezorgen, tijdens acties van de ZZP-pakketchauffeurs.

De postbezorgers verdienen minder dan de pakketchauffeurs en deze manier van werken kan niet volgens FNV Publiek Belang. “Gelijk loon voor gelijk werk”, stelt Etienne Haneveld, bestuurder bij FNV Publiek Belang, “Wij hebben ons tijdens de acties hard gemaakt voor een hoger salaris voor de ZZP-chauffeurs, maar vervolgens omzeilde PostNL de acties door goedkopere postbezorgers hun werk te laten doen. Zo was PostNL alsnog goedkoper uit. Wij vorderen het verschil in loon nu ten gunste van de postbezorgers.”

Vergoeding

PostNL heeft de postbezorgers ‘beloond’ voor de overgenomen werkzaamheden met cadeaubonnen en een navulbare waterfles. Haneveld zegt hierover: “Dit staat natuurlijk totaal niet in verhouding tot een normaal loon voor het wegbrengen van pakketten. PostNL moet hun in loon compenseren.”

Brief

FNV Publiek Belang heeft PostNL vandaag in een brief laten weten dat de organisatie twee weken de tijd heeft om tot compensatie over te gaan. Doet PostNL dit niet, dan sluit de vakbond een gang naar de rechter niet uit.

Hoorzitting

Morgen, donderdag 10 september, is er in de vaste kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid een hoorzitting over de arbeidsomstandigheden van de pakketbezorgers. FNV Transport heeft samen met de pakketbezorgers zoals gezegd actie gevoerd voor betere arbeidsomstandigheden. Het waren dus deze acties waar PostNL goedkopere arbeidskrachten inzette om de pakketten in die periode alsnog te bezorgen.

Categorie:
Provincie: