donderdag, 10. september 2015 - 8:51

'Groothandel in de min door oliehandel'

Foto van olievaten | Sxc
Foto: SXC
Den Haag

De omzet van groothandels daalde in het tweede kwartaal met 1 procent. Dat kwam vooral doordat de oliehandel 31 procent minder omzet boekte. Groothandelaren in sectoren als de bouw laten juist al enkele kwartalen stevige groei zien. Dat meldt CBS.

Door de prestaties in de oliehandel komt de totale omzet van groothandels in het tweede kwartaal in de min uit. De oliebranche niet meegerekend zou de groothandel op een plus van 4,4 procent zijn geëindigd. In het eerste kwartaal was de omzet van de groothandels nog met 1,8 procent gedaald.

Onder meer de bouwgroothandelaren en de groothandels in luxegoederen als juwelen en horloges deden juist goede zaken, net als ICT-groothandels. De omzet van groothandelaren in bouwmaterialen steeg in het tweede kwartaal bijvoorbeeld met bijna 11 procent als gevolg van onder meer de aanhoudende groei in de bouwsector.

Dit is het derde opeenvolgende kwartaal waarin de bouw een forse groei heeft geboekt. De verbetering in de bouw houdt vooral verband met de sterke opleving van de woningmarkt. De bouwmaterialenhandel was een van de grootste stijgers binnen de totale groothandel.

Categorie:
Provincie: