donderdag, 10. september 2015 - 9:48 Update: 10-09-2015 14:09

NPO zegt geen geld te hebben gekregen voor Koningslied

'Het Koningslied' live vanuit Ahoy
Foto: Screenshot Youtube
Hilversum

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) Radio 2 en De Wereld Draait Door hebben geld gekregen voor de promotie van het Koningslied.

Dat blijkt uit een overeenkomst tussen de NPO en de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging, die de NOS heeft opgevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur.

 Uit de WOB-stukken blijkt tevens dat de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging de NPO maximaal 1.875.000 euro heeft betaald voor alle evenementen rond de inhuldiging. Dat geld werd naast het Koningslied besteed aan de Koningsspelen, het Droomboek en het dankfeest voor prinses Beatrix.

Lied koste meer dan gedacht

Bekend was dat het Koningslied 550.000 euro heeft gekost. Dat was veel meer dan gedacht. Het nationaal comité betaalde 400.000 euro en de NPO 150.000 euro. Staatssecretaris Sander Dekker wilde in augustus al van de publieke omroep een goede verklaring voor de kosten van het koningslied. ,,Ik vind het in ieder geval heel veel geld.''

Geen bedragen

Uit de WOB-stukken blijkt volgens de NOS dat er ook is betaald voor "programmakosten NPO Radio 2 en DWDD". Er moest "redactionele aandacht" en "promotie rond de actie" komen "binnen de NPO Radio 2 programmering" en "binnen DWDD". Hoeveel NPO Radio 2 en DWDD kregen wordt uit de WOB-stukken is onbekend. De bedragen zijn onzichtbaar gemaakt omdat het volgens de NPO en de VARA bedrijfsgevoelige informatie betreft.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en BNN-VARA ontkennen tegenover de NOS dat ze betaald hebben gekregen voor de promotie van het Koningslied. 

Categorie:
Provincie: