donderdag, 10. september 2015 - 11:16 Update: 10-09-2015 14:23

Goedkopere kleding en benzine laten inflatie dalen

foto van tanken | fbf
Foto: fbf
Den Haag

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in augustus 0,8 procent. In juli was dat nog 1,0 procent.

De inflatie daalde vooral door de prijsontwikkeling van kleding en benzine. Over de eerste acht maanden van 2015 was de inflatie gemiddeldd 0,6 procent. Dat maakt CBS bekend.

Kleding en benzine goedkoper

Kleding was in augustus gemiddeld 4,2 procent goedkoper dan vorig jaar en dat verlaagde de inflatie. In juli waren de prijzen voor kleding vrijwel gelijk aan die van een jaar eerder. Ook de prijsdaling van benzine had een verlagend effect. Benzine was in augustus 7,5 procent goedkoper dan vorig jaar en kostte gemiddeld 1,58 euro per liter. Daarentegen had de prijsontwikkeling van groente en aardappelen een verhogend effect op de inflatie.

Aardappelen meest in prijs gestegen, LPG meest gedaald

Aardappelen waren in augustus 19,7 procent duurder dan een jaar eerder en stegen het meest in prijs. Ook telefoontoestellen en vliegtickets behoorden tot de top 3 van meest in prijs gestegen producten en diensten. De drie producten die het meest in prijs zijn gedaald waren LPG(-23 procent), diesel (-15,7 procent)  en babykleding  (-10,2 procent).

Inflatie zonder energie, voeding, alcohol en tabak daalt

Omdat de prijsontwikkeling van energie en voeding sterke fluctuaties kent en omdat de prijzen van alcohol en tabak vaak worden verhoogd door belastingmaatregelen, wordt ook gekeken naar de inflatie exclusief deze productgroepen. De inflatie volgens deze maatstaf is in augustus uitgekomen op 1,3 procent en dat is 0,4 procentpunt lager dan vorige maand.

Inflatie in Nederland hoger dan in de eurozone

\Volgens de HICP daalde de Nederlandse inflatie naar 0,4 procent in augustus en blijft iets hoger dan het gemiddelde van de eurozone. Daar bleef de inflatie gelijk op 0,2 procent.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):