donderdag, 10. september 2015 - 12:49 Update: 10-09-2015 19:08

Gouden Koets zorgt voor run op Haagse tribuneplaatsen

foto van gouden koets | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Prinsjesdag Den Haag De tribunekaarten aan het Lange Voorhout voor Prinsjesdag zijn volledig uitverkocht. De voorlopig laatste keer dat de Gouden Koets te bewonderen is tijdens Prinsjesdag zorgt voor een ware run op de kaarten.

Speciaal voor deze editie van Prinsjesdag werd de capaciteit van de tribunes uitgebreid naar 4000. Marco Esser, directeur van Den Haag Marketing: 'Niet eerder waren de kaarten zo snel uitverkocht, zelfs niet twee jaar geleden toen Koning Willem-Alexander de Troonrede voor het eerst voorlas en hij alleen met Koningin Maxima in de Gouden Koets zat." 

De verwachting is dan ook dat deze editie extra druk gaat worden. Esser:"We raden bezoekers daarom aan eerder te komen. Al vanaf het weekend voor Prinsjesdag is er genoeg Koninklijks te doen. Den Haag viert vier dagen feest rond Prinsjesdag". De activiteiten variëren van een Prinsjesdag College Tour, Royal Shopping Mile en het Prinsjesfestival tot divers Koninklijk militair ceremonieel. 

Hoewel er geen plek meer is op de tribune is er langs de route altijd wel een plaatsje te vinden en in de stad is genoeg te doen en te zien. 

Route Gouden Koets 

Voorafgaand aan de troonrede trekt er tussen 13:00 en 13:15 uur een Koninklijke stoet door Den Haag. De Koning en de belangrijkste leden van het Koninklijk Huis maken een rijtoer met de Gouden Koets van Paleis Noordeinde via het Lange Voorhout naar de Ridderzaal op het Binnenhof. De route van de Gouden Koets is: Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Lange Houtstraat, Plein, Binnenhof.

Deze route is in gebruik sinds 1925, toen door een verhoging van de straat het niet langer mogelijk was om onder de Stadhouderspoort aan de voorzijde van het Binnenhof door te gaan. De Gouden Koets komt nu via de Mauritspoort en de Binnenpoort het Binnenhof op. Tijdens de traditionele rijtoer wordt er elke minuut een saluutschot afgevuurd door de batterij 11de Afdeling Rijdende Artillerie (Gele Rijders) op het Malieveld. 

Categorie:
Provincie: