donderdag, 10. september 2015 - 20:18 Update: 11-09-2015 8:55

FNV tegen afgesloten cao-akkoord voor medewerkers Rijksoverheid

FNV: kabinet opnieuw in de fout met cao-truc Rijksoverheid
Amsterdam

Minister Blok heeft een onderhandelaarsakkoord afgesloten voor de cao Rijk. De FNV staat hier niet achter en waarschuwt voor de gevolgen op de lange termijn van dit akkoord.

Marco Ouwehand, bestuurder FNV Overheid: “Het kabinet begaat een historische fout door snel een onderhandelaarsakkoord door te duwen voor 110.00 medewerkers bij de Rijksoverheid. Nog niet eerder in de geschiedenis is een akkoord gesloten waarbij de loonsverhoging voor zo’n groot deel uit de pensioenpotten wordt betaald zoals bij dit akkoord. Vooral jongeren betalen in de toekomst de prijs voor deze truc.”

Het is de tweede keer in korte tijd dat het kabinet eigenstandig voor zoveel mensen een ondemocratisch akkoord sluit. Begin juli sloot het kabinet voor negen cao’s een overeenkomst over het inleveren tot 15 procent pensioen in ruil voor een loonstijging van 0,85% per jaar. Dit akkoord raakt 2,8 miljoen mensen die bij ABP pensioen krijgen of opbouwen. Het pensioenfonds voor ambtenaren, ABP, bevestigt deze rigoureuze gevolgen met de doorberekening van deze maatregelen.

De FNV wil een cao die door open en reëel overleg tot stand komt en waarin goede afspraken over koopkracht en echte banen staan. Er ligt straks geen enkele harde afspraak om het werken via onterechte schijn- en uitzendconstructies te stoppen. Voor duizenden mensen die werken voor de overheid duurt de onzekerheid dus voort.

Ook de noodzakelijke reparatie van de opbouw en duur van de WW is uitgesteld. Vanaf januari 2016 gaat dit al verslechteren voor ambtenaren. Het Sociaal Beleid wordt met een jaar verlengd. Dat was echter al een toezegging van de werkgever in april dit jaar en staat ver af van de door alle bonden geëiste structurele afspraak.

FNV adviseert alle medewerkers van de Rijksoverheid niet met deze afspraken akkoord te gaan en hun pensioenopbouw niet te riskeren. De vakbond organiseert binnenkort een referendum en wil iedereen die bij de overheid informeren over de feiten van dit akkoord. Ouwehand: “Opnieuw haalt het kabinet een truc uit waar rijksmedewerkers zoals douaniers, belastinginspecteurs en gevangenisbewaarders in de toekomst een hoge prijs voor betalen.”

Kort geding

Volgende week donderdag, 17 september, dient bij de rechtbank in Den Haag het kort geding dat over het loonvoorstel. De FNV is tegen dit voorstel, omdat dit het pensioen verslechtert van 2,8 miljoen mensen en het tot stand is gekomen zonder enige vorm van reëel en open overleg. A.s. maandag kunnen medewerkers van de Rijksoverheid in actie komen door aangifte te doen tegen diefstal van hun pensioen.
 

Provincie:
Tag(s):