vrijdag, 11. september 2015 - 13:51 Update: 12-09-2015 8:37

SP komt met nieuw zorgplan dat beter en betaalbaarder is

SP lanceert nieuw goedkoper zorgplan
Den Haag

Met een door het Centraal Planbureau (CPB) doorgerekend nieuw zorgplan van de SP zijn 7 van de 10 gezinnen goedkoper uit dat met het huidige zorgsysteem. Dit heeft de SP bekendgemaakt.

Goedkoper

'De zorg kan beter en betaalbaarder, en we kunnen af van de macht van de zorgverzekeraars. Dat laat de SP zien in het plan 'De zorg is van ons'. Het CPB rekende de plannen door en kwam tot de conclusie dat met dit plan 7 van de 10 gezinnen goedkoper uit zijn', aldus de SP. 

SP-Kamerlid Renske Leijten: 'Ons zorgstelsel loopt nu vast. Het is duur, bureaucratisch en de zorgverzekeraars hebben te veel macht. Het was hard nodig dat daar een alternatief voor kwam. Onze plannen maken de zorg weer sociaal en publiek. Ook leveren ze tienduizenden banen op.'

'De zorg is van ons' bevat voorstellen voor het afschaffen van de zorgverzekeraars, het invoeren van een publieke basisverzekering, het afschaffen van het eigen risico, een gemeentelijk basispakket dat het recht op (thuis)zorg garandeert en een inkomensafhankelijke zorgpremie. 

In het plan pleit de SP voor organisatie van de zorg op twee niveaus. Wat lokaal kan, regelen we lokaal. De gemeenten worden verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning thuis en in de wijk. Uiteraard onder goede voorwaarden en betaalbaar voor iedereen. 

Het rijk wordt verantwoordelijk voor ziekenhuiszorg en instellingszorg. Daarom vormen we de zorgverzekeraars om tot één Landelijke Zorgvoorziening. Zo breken we de macht van de zorgverzekeraars en wordt er geen winst meer gemaakt over de rug van de patiënt.

Iedereen heeft recht op de zorg die hij of zij nodig heeft. Daarom schaffen we het eigen risico af. Deze boete op ziek zijn zorgt ervoor dat steeds meer mensen afzien van de zorg die zij nodig hebben. Wat medisch noodzakelijk is en maatschappelijk wenselijk hoort thuis in het basispakket. Dat breiden we dus uit. En we betalen de zorg solidair via premies en belastingen die inkomensafhankelijk zijn. Met dit plan zijn zeven van de tien gezinnen goedkoper uit.

Categorie:
Tag(s):